Luiten: passie voor 
productie van ambachtelijke vleeswaren

Lees verder

Bedrijf in beeld

‘Ruim dertig ambachtelijke slagers zorgen dagelijks voor
uiterst secure controle van het vers aangeleverde vlees’

  Delen:

‘Luiten is een echt familiebedrijf, stamt uit 1933 en is gevestigd in Zoetermeer’, vertelt financieel directeur Ronald van Elleswijk. ‘Het is ooit gestart als ambachtelijke slagerij in de Haagse binnenstad, door de opa van een van de twee huidige aandeelhouders van ons bedrijf. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een modern productiebedrijf, maar blijven trouw aan onze ambachtelijke oorsprong. Dagelijks wordt - naast onder meer kruiden, specerijen en vet - het vlees aangeleverd door diverse uitbenerijen. Verser dan vers en niet ingevroren, daarin zijn we uniek. Ruim dertig ambachtelijke slagers zorgen voor zeer secure controle voorafgaand aan het productieproces. In totaal werken er in ons bedrijf tussen de 250 en 300 medewerkers.’

Ambachtelijk en innovatief
Luiten produceert authentieke ossenworst en gegrilde vleeswaren als rosbief en grillworst. ‘Verder hebben we een uitgebreid assortiment spreadables die zowel als broodbeleg als op een toastje uitstekend smaken’, zegt Van Elleswijk. ‘Met onze filet americain in diverse varianten zijn we koploper in de markt. We leveren in consumentenverpakkingen aan de bekende supermarkten en diverse andere retailers. Luiten is innovatief en speelt steeds weer in op de wensen en trends in de markt. Zo hebben we ook een assortiment vegetarische spreadables onder ons eigen merk SMAECK ontwikkeld. Het resultaat van een nauwe samenwerking met driesterren-chef Jacob Jan Boerma. SMAECK maken we met melkvezels. Het is dus ook weer een puur natuur ambachtsproduct waarmee we ons op het gebied van smaak en kwaliteit onderscheiden.’


Voedselveiligheid voorop
Volgens Van Elleswijk staat bij Luiten voedselveiligheid op nummer één. ‘We voldoen aan alle normen, beschikken over alle benodigde certificeringen en hebben een eigen kwaliteitsafdeling met tien medewerkers’, benadrukt Van Elleswijk. ‘De hoge kwaliteitseisen die we aan onze eigen producten en processen stellen, gelden ook voor al onze leveranciers. Ook wisselen we op dit gebied kennis en ervaring uit met onder meer wetgevers bij de overheid, het RIVM, Wageningen University en de brancheorganisaties. Gaat er onverhoopt iets mis in de productieketen? Dan hanteren we hele strakke protocollen voor recalls. Traceability in de totale keten is daarbij essentieel. En ja, ook het afdekken van dit soort risico’s is belangrijk. Als er één gebied is waarop je risicomanagement echt top moet zijn, dan is het wel voedselveiligheid. Ik praat dan over zowel optimale preventie als een goede verzekering.’

Preventieve veiligheidsmaatregelen
Maar er zijn volgens Van Elleswijk meer risico’s die je uiterst zorgvuldig moet managen. ‘We zijn een bedrijf met veel personeel, waar gewerkt wordt met moderne productielijnen en machines. Ook hier gelden de strengste normen ten aanzien van bediening en onderhoud. Preventieve maatregelen en veiligheidsinstructies om eventuele arbeidsongevallen te voorkomen. Toch blijft het mensenwerk. Je hoopt dat het nooit fout gaat. Gebeurt het die ene keer toch, dan willen we ook daar goed voor verzekerd zijn.’

Het beste voor met medewerkers
Luiten heeft ook op andere fronten het beste voor met zijn medewerkers. Veilig werken in coronatijd? Het bedrijf verplaatste eind 2019 een deel van de productie naar een tweede locatie. Hierdoor kon de anderhalve-meter-maatregel goed worden ingevuld. ‘Bij een audit van de NVWA zijn we dan ook met vlag en wimpel geslaagd. En we gaan nog veel verder op het gebied van arbeidsomstandigheden en HR. Ook in ons bedrijf werken mensen die afkomstig zijn uit Oost-Europa. Wij helpen hen met taallessen op onze eigen locatie. Ook investeren we in opleidingen en bieden we carrièreperspectieven. Zo werken er op onze afdeling administratie bijvoorbeeld mensen die ooit in de productie begonnen. Jammer dat dit allemaal vaak onderbelicht blijft, onze sector haalt onterecht alleen het nieuws als er sprake is van misstanden.’

‘Klanten mogen ons afrekenen op
onze prestaties.’

Brandpreventie en -verzekering
Nog zo’n aandachtspunt dat volgens Van Elleswijk alle aandacht verdient is brandrisico. ‘De schade daarvan kan enorm oplopen. Niet alleen de directe materiele schade, maar ook de indirecte schade omdat roet en rook bijna altijd grondstoffen en producten aantasten. Voor al dit soort zaken die de veiligheid van mensen, de continuïteit van ons bedrijf en onze klanten én de kwaliteit van onze producten moeten waarborgen, heb je een verzekeringsmakelaar nodig die waardevolle waardevolle kennis en expertise heeft.’

Risicobewustzijn en preventie
Van Elleswijk prijst de proactieve werkwijze, de duidelijke communicatie en het uitgebreide online portaal van Meijers. ‘Ze denken altijd mee. De eigen risk engineers van Meijers brengen bovendien met gedetailleerde, onafhankelijke analyses al onze risico’s in kaart. Dat levert een hoog risicobewustzijn op in ons MT en onder onze medewerkers. Bovendien is het de basis om de juiste preventieve maatregelen te nemen. Meijers checkt elke nieuwe preventiestap die wij zetten ook weer en zorgt ervoor dat verzekeraars daarvan voortdurend op de hoogte blijven. Daarmee laten wij zien dat we serieus met risico’s omgaan. Dat kan een voordeel zijn in de onderhandelingen, omdat men ziet dat we onze zaken goed voor elkaar hebben. En dat is belangrijk, want de verzekeringspremies zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Best lastig, omdat wij actief zijn in een markt met kleine marges en fors stijgende grondstofprijzen. Het is dus steeds weer zoeken naar de optimale balans tussen preventie, verzekerbaarheid, betaalbaarheid en volledige risicodekking.’ Luiten B.V.

Luiten produceert filet américain, ossenworst en gegrilde vleeswaren. Dagelijks vinden vanuit Zoetermeer grote volumes hun weg naar de schappen van bekende supermarkten in Nederland. Bij Luiten gaan passie voor smaak en ambachtelijke traditie hand in hand met een voortdurende focus op kwaliteit, voedselveiligheid en innovatie. Het nieuwste foodconcept waarmee het bedrijf zich onderscheidt, is SMAECK: een nieuw assortiment uiterst smakelijke vegetarische spreads.

Luiten: passie voor 
productie van ambachtelijke vleeswaren

Bedrijf in beeld

‘Klanten mogen ons afrekenen op
onze prestaties.’

Brandpreventie en -verzekering
Nog zo’n aandachtspunt dat volgens Van Elleswijk alle aandacht verdient is brandrisico. ‘De schade daarvan kan enorm oplopen. Niet alleen de directe materiele schade, maar ook de indirecte schade omdat roet en rook bijna altijd grondstoffen en producten aantasten. Voor al dit soort zaken die de veiligheid van mensen, de continuïteit van ons bedrijf en onze klanten én de kwaliteit van onze producten moeten waarborgen, heb je een verzekeringsmakelaar nodig die waardevolle waardevolle kennis en expertise heeft.’

Risicobewustzijn en preventie
Van Elleswijk prijst de proactieve werkwijze, de duidelijke communicatie en het uitgebreide online portaal van Meijers. ‘Ze denken altijd mee. De eigen risk engineers van Meijers brengen bovendien met gedetailleerde, onafhankelijke analyses al onze risico’s in kaart. Dat levert een hoog risicobewustzijn op in ons MT en onder onze medewerkers. Bovendien is het de basis om de juiste preventieve maatregelen te nemen. Meijers checkt elke nieuwe preventiestap die wij zetten ook weer en zorgt ervoor dat verzekeraars daarvan voortdurend op de hoogte blijven. Daarmee laten wij zien dat we serieus met risico’s omgaan. Dat kan een voordeel zijn in de onderhandelingen, omdat men ziet dat we onze zaken goed voor elkaar hebben. En dat is belangrijk, want de verzekeringspremies zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Best lastig, omdat wij actief zijn in een markt met kleine marges en fors stijgende grondstofprijzen. Het is dus steeds weer zoeken naar de optimale balans tussen preventie, verzekerbaarheid, betaalbaarheid en volledige risicodekking.’ Luiten B.V.

‘Ruim dertig ambachtelijke slagers zorgen dagelijks voor
uiterst secure controle van het vers aangeleverde vlees’

Delen:

Voedselveiligheid voorop
Volgens Van Elleswijk staat bij Luiten voedselveiligheid op nummer één. ‘We voldoen aan alle normen, beschikken over alle benodigde certificeringen en hebben een eigen kwaliteitsafdeling met tien medewerkers’, benadrukt Van Elleswijk. ‘De hoge kwaliteitseisen die we aan onze eigen producten en processen stellen, gelden ook voor al onze leveranciers. Ook wisselen we op dit gebied kennis en ervaring uit met onder meer wetgevers bij de overheid, het RIVM, Wageningen University en de brancheorganisaties. Gaat er onverhoopt iets mis in de productieketen? Dan hanteren we hele strakke protocollen voor recalls. Traceability in de totale keten is daarbij essentieel. En ja, ook het afdekken van dit soort risico’s is belangrijk. Als er één gebied is waarop je risicomanagement echt top moet zijn, dan is het wel voedselveiligheid. Ik praat dan over zowel optimale preventie als een goede verzekering.’

Preventieve veiligheidsmaatregelen
Maar er zijn volgens Van Elleswijk meer risico’s die je uiterst zorgvuldig moet managen. ‘We zijn een bedrijf met veel personeel, waar gewerkt wordt met moderne productielijnen en machines. Ook hier gelden de strengste normen ten aanzien van bediening en onderhoud. Preventieve maatregelen en veiligheidsinstructies om eventuele arbeidsongevallen te voorkomen. Toch blijft het mensenwerk. Je hoopt dat het nooit fout gaat. Gebeurt het die ene keer toch, dan willen we ook daar goed voor verzekerd zijn.’

Het beste voor met medewerkers
Luiten heeft ook op andere fronten het beste voor met zijn medewerkers. Veilig werken in coronatijd? Het bedrijf verplaatste eind 2019 een deel van de productie naar een tweede locatie. Hierdoor kon de anderhalve-meter-maatregel goed worden ingevuld. ‘Bij een audit van de NVWA zijn we dan ook met vlag en wimpel geslaagd. En we gaan nog veel verder op het gebied van arbeidsomstandigheden en HR. Ook in ons bedrijf werken mensen die afkomstig zijn uit Oost-Europa. Wij helpen hen met taallessen op onze eigen locatie. Ook investeren we in opleidingen en bieden we carrièreperspectieven. Zo werken er op onze afdeling administratie bijvoorbeeld mensen die ooit in de productie begonnen. Jammer dat dit allemaal vaak onderbelicht blijft, onze sector haalt onterecht alleen het nieuws als er sprake is van misstanden.’

‘Luiten is een echt familiebedrijf, stamt uit 1933 en is gevestigd in Zoetermeer’, vertelt financieel directeur Ronald van Elleswijk. ‘Het is ooit gestart als ambachtelijke slagerij in de Haagse binnenstad, door de opa van een van de twee huidige aandeelhouders van ons bedrijf. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een modern productiebedrijf, maar blijven trouw aan onze ambachtelijke oorsprong. Dagelijks wordt - naast onder meer kruiden, specerijen en vet - het vlees aangeleverd door diverse uitbenerijen. Verser dan vers en niet ingevroren, daarin zijn we uniek. Ruim dertig ambachtelijke slagers zorgen voor zeer secure controle voorafgaand aan het productieproces. In totaal werken er in ons bedrijf tussen de 250 en 300 medewerkers.’

Ambachtelijk en innovatief
Luiten produceert authentieke ossenworst en gegrilde vleeswaren als rosbief en grillworst. ‘Verder hebben we een uitgebreid assortiment spreadables die zowel als broodbeleg als op een toastje uitstekend smaken’, zegt Van Elleswijk. ‘Met onze filet americain in diverse varianten zijn we koploper in de markt. We leveren in consumentenverpakkingen aan de bekende supermarkten en diverse andere retailers. Luiten is innovatief en speelt steeds weer in op de wensen en trends in de markt. Zo hebben we ook een assortiment vegetarische spreadables onder ons eigen merk SMAECK ontwikkeld. Het resultaat van een nauwe samenwerking met driesterren-chef Jacob Jan Boerma. SMAECK maken we met melkvezels. Het is dus ook weer een puur natuur ambachtsproduct waarmee we ons op het gebied van smaak en kwaliteit onderscheiden.’


Luiten produceert filet américain, ossenworst en gegrilde vleeswaren. Dagelijks vinden vanuit Zoetermeer grote volumes hun weg naar de schappen van bekende supermarkten in Nederland. Bij Luiten gaan passie voor smaak en ambachtelijke traditie hand in hand met een voortdurende focus op kwaliteit, voedselveiligheid en innovatie. Het nieuwste foodconcept waarmee het bedrijf zich onderscheidt, is SMAECK: een nieuw assortiment uiterst smakelijke vegetarische spreads.

Meijers Magazines

Lees onze magazines en blijf op de hoogte van trends en achtergronden over risicomanagement en verzekeringen. Vanuit verschillende doelgroepen: transport & logistiek, woningcorporaties, food & feed en bouw & installatie. Benieuwd?
Volledig scherm