Lees verder

Case

Ook kleine brand gooit roet in het eten


Brandend hoopje groente? Miljoenenschade!

Team van experts 

In geval van crisis is snel schakelen van groot belang. Ons advies is om van tevoren na te denken met welke experts je wil samenwerken. Welke calamiteitenbureaus, welke contra-experts, welke verzekeringsmakelaar? Kijk daarbij niet alléén naar premie. Kijk ook naar de dienstverlening bij schade. En wees voorbereid. Maak een crisisplan dat makkelijk te raadplegen én uit te voeren is. In dit totale proces speelt een goede verzekeringsmakelaar een cruciale rol. Die moet de business en belangen van je bedrijf door en door kennen. Proactief kunnen meedenken over preventie en risicomanagement. Het schadeproces zo duidelijk mogelijk uitleggen. De rollen van alle betrokkenen coördineren. En daarmee het overzicht bewaren in zo’n heftige situatie.

 

Roetdeeltjes in het plafond?
In de voedingsindustrie
is dat meteen code zwart

Geen vuiltje aan de lucht, zo leek het.
Toch liep de schade op
tot bijna negen miljoen euro

Honderd procent veiligheid
Bij een schade als deze komen veel toezichthouders op locatie kijken. Het is niet ongebruikelijk dat zij partijen afkeuren. Ook dat is een kostbare, maar terechte aangelegenheid. Het motto: bij twijfel niet oversteken. Er mag niets de fabriek uit als het niet honderd procent veilig is.

Call us before you need us
Preventie is de eerste stap om schade te voorkomen. Processen onder de loep nemen waar het fout zou kunnen gaan, kan van levensbelang zijn. Dus ‘call us before you need us’. Bedrijven die al eens schade hebben gehad en met ons samenwerken, kennen ook de noodzaak om alternatieve scenario’s klaar te hebben liggen. Daarbij is het verstandig om naar het totale ecosysteem (in de buurt) te kijken. Heb je bij schade extra loodsen nodig? Heb je een boetebeding in je contracten staan? Hoe afhankelijk ben je van je leveranciers? En heb je geen tweede vestiging, dan loont het om te weten waarnaar je kan uitwijken. Zo vond het bedrijf in deze zaak onderdak bij een concurrent, door daar machines te huren. En dat is weer goed voor de relatie met afnemers, omdat leveringen snel weer kunnen worden opgestart.

De brandweer komt er niet aan te pas. En iedereen denkt opgelucht: de schade valt mee. De leverancier van de industriële machines zegt: ‘Doekje eroverheen, nieuw kapje plaatsen en klaar is Kees’. De materiele schade bedraagt ‘slechts’ € 50.000. Alleen ziet dat bedrag er een paar dagen later heel anders uit. De gevolgschade is dan opgelopen tot bijna negen miljoen euro.

Voedingssector neemt geen risico
De schade is enorm omdat het hier de voedingsindustrie betreft. Daar neemt men geen enkel risico. Als blijkt dat de allerfijnste roetdeeltjes zich in de plafonds hebben genesteld, is de locatie per direct ongeschikt om etenswaren te produceren. Het dak is niet kapot, maar wel vervuild. En dat is code zwart in een omgeving voor voedselproductie.

Productie stopt, klok tikt
Het dak moet hersteld, de productie kan niet verder. Het bedrijf kan de afgesproken orders voor 24-uurs levering van grondstoffen niet meer tijdig verwerken. Contracten met leveranciers en afnemers moeten worden opengebroken. Om een idee te geven: € 15.000 euro per uur aan bedrijfsschade is in dit soort gevallen niet ongebruikelijk. De klok tikt dus. En dat rechtvaardigt de constructie van een tijdelijk inwendig dak, zodat het echte dak daarboven volledig gedemonteerd en hersteld kan worden. Uitvoering zo snel als mogelijk, want ‘time is money’. Zelfs na de opstart kan het in dit soort gevallen soms nog maanden duren voor het oude productieniveau weer is bereikt.

Een minuscuul hoopje van de loopband gevallen groenteresten. Het ligt een paar uurtjes op de grond in een warme fabriekshal. De groente droogt uit en begint langzaam te branden.
Een oplettende medewerker van deze groente-
verwerker blust het met de poederspuit en voorkomt daarmee een echte brand. Geen vuiltje aan de lucht, zo lijkt het. Of toch wel?

Ook kleine brand gooit roet in het eten

Case


Brandend hoopje groente? Miljoenenschade!

Delen:

Honderd procent veiligheid
Bij een schade als deze komen veel toezichthouders op locatie kijken. Het is niet ongebruikelijk dat zij partijen afkeuren. Ook dat is een kostbare, maar terechte aangelegenheid. Het motto: bij twijfel niet oversteken. Er mag niets de fabriek uit als het niet honderd procent veilig is.

Call us before you need us
Preventie is de eerste stap om schade te voorkomen. Processen onder de loep nemen waar het fout zou kunnen gaan, kan van levensbelang zijn. Dus ‘call us before you need us’. Bedrijven die al eens schade hebben gehad en met ons samenwerken, kennen ook de noodzaak om alternatieve scenario’s klaar te hebben liggen. Daarbij is het verstandig om naar het totale ecosysteem (in de buurt) te kijken. Heb je bij schade extra loodsen nodig? Heb je een boetebeding in je contracten staan? Hoe afhankelijk ben je van je leveranciers? En heb je geen tweede vestiging, dan loont het om te weten waarnaar je kan uitwijken. Zo vond het bedrijf in deze zaak onderdak bij een concurrent, door daar machines te huren. En dat is weer goed voor de relatie met afnemers, omdat leveringen snel weer kunnen worden opgestart.

 

Roetdeeltjes in het plafond?
In de voedingsindustrie
is dat meteen code zwart

Team van experts 

In geval van crisis is snel schakelen van groot belang. Ons advies is om van tevoren na te denken met welke experts je wil samenwerken. Welke calamiteitenbureaus, welke contra-experts, welke verzekeringsmakelaar? Kijk daarbij niet alléén naar premie. Kijk ook naar de dienstverlening bij schade. En wees voorbereid. Maak een crisisplan dat makkelijk te raadplegen én uit te voeren is. In dit totale proces speelt een goede verzekeringsmakelaar een cruciale rol. Die moet de business en belangen van je bedrijf door en door kennen. Proactief kunnen meedenken over preventie en risicomanagement. Het schadeproces zo duidelijk mogelijk uitleggen. De rollen van alle betrokkenen coördineren. En daarmee het overzicht bewaren in zo’n heftige situatie.

Geen vuiltje aan de lucht, 
zo leek het.
Toch liep de schade op
tot bijna negen miljoen euro

De brandweer komt er niet aan te pas. En iedereen denkt opgelucht: de schade valt mee. De leverancier van de industriële machines zegt: ‘Doekje eroverheen, nieuw kapje plaatsen en klaar is Kees’. De materiele schade bedraagt ‘slechts’
€ 50.000. Alleen ziet dat bedrag er een paar dagen later heel anders uit. De gevolgschade is dan opgelopen tot bijna negen miljoen euro.

Voedingssector neemt geen risico
De schade is enorm omdat het hier de voedingsindustrie betreft. Daar neemt men geen enkel risico. Als blijkt dat de allerfijnste roetdeeltjes zich in de plafonds hebben genesteld, is de locatie per direct ongeschikt om etenswaren te produceren. Het dak is niet kapot, maar wel vervuild. En dat is code zwart in een omgeving voor voedselproductie.

Productie stopt, klok tikt
Het dak moet hersteld, de productie kan niet verder. Het bedrijf kan de afgesproken orders voor 24-uurs levering van grondstoffen niet meer tijdig verwerken. Contracten met leveranciers en afnemers moeten worden opengebroken. Om een idee te geven: € 15.000 euro per uur aan bedrijfsschade is in dit soort gevallen niet ongebruikelijk. De klok tikt dus. En dat rechtvaardigt de constructie van een tijdelijk inwendig dak, zodat het echte dak daarboven volledig gedemonteerd en hersteld kan worden. Uitvoering zo snel als mogelijk, want ‘time is money’. Zelfs na de opstart kan het in dit soort gevallen soms nog maanden duren voor het oude productieniveau weer is bereikt.

Een minuscuul hoopje van de loopband gevallen groenteresten. Het ligt een paar uurtjes op de grond in een warme fabriekshal. De groente droogt uit en begint langzaam te branden.
Een oplettende medewerker van deze groente-
verwerker blust het met de poederspuit en voorkomt daarmee een echte brand. Geen vuiltje aan de lucht, zo lijkt het. Of toch wel?

Meijers Magazines

Lees onze magazines en blijf op de hoogte van trends en achtergronden over risicomanagement en verzekeringen. Vanuit verschillende doelgroepen: transport & logistiek, woningcorporaties, food & feed en bouw & installatie. Benieuwd?
Volledig scherm