Lees verder

Case

Verwerkingsfout

De geur van vers afgebakken brood is ver te zoeken…

  Delen:

Begin december lopen de leveringen op schema. Maar al snel bellen de eerste afnemers met de fabriek. Er komt een onaangename geur uit de bigbags met meel. De alarmbellen gaan af bij de directie. Na enig onderzoek blijkt dat een stroomstoring bij de energieleverancier voor een korte onderbreking in de productie heeft geleid. Hierdoor is het verwerkingsproces blijkbaar verstoord. Het meel is hierna nietsvermoedend geleverd aan de klanten. 

Nieuwe voorraad aanleggen, besmette leveringen terughalen
Maar wat nu? De zakken meel kunnen niet meer gebruikt worden. En die liggen wel al bij meerdere afnemers. Gelukkig is het meel nog nergens gebruikt om luxe afbakbroden voor de kerst te maken. De zakken liggen nog in de magazijnen van de bakkers. Dus voor de producent tikt de tijd. Het is zaak om zo snel mogelijk alle leveranciers in kaart te brengen en te informeren over de situatie. Gelukkig beschikt de fabriek wel over voldoende voorraad en capaciteit om de afnemers te voorzien van nieuwe leveringen. De onbruikbare zakken moeten zo snel mogelijk vernietigd worden.

Armand Garabedian, Account Director Food & Feed bij Meijers: 'Deze aanvullende clausule kan heel interessant zijn voor producenten in de foodindustrie. Het is maatwerk, dus niet voor iedereen geschikt. Maar het biedt wel een fijn vangnet bij financiële schade van derden, dus wat mij betreft de overweging waard.'

Is dit wel verzekerd? 
Al snel neemt de producent contact op met de verzekeringsmakelaar en somt de feiten op. Het gaat om een productcontaminatie-schade, met één belangrijk detail: er is géén gevaar voor de volksgezondheid. Meijers onderzoekt twee dekkingsmogelijkheden: de productcontaminatiepolis en de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). 

Geur, Kleur en Smaakafwijking Clausule
De productcontaminatiepolis biedt ondanks de ruime dekking geen oplossing, omdat er in dit geval geen gevaar is voor de volksgezondheid. Dat is een harde voorwaarde voor deze verzekering. Is er dan dekking onder de AVB? Ja, want er staat een extra clausule in de polis. De zogenaamde Geur, Kleur en Smaakafwijking Clausule. Die bepaalt dat ook de recall-kosten van de afnemers zijn gedekt om de zakken meel uit de productielijn te halen en op te laten halen voor vernietiging. 

De inhoud van een aantal zakken blijkt niet bruikbaar te zijn

Op de productielocatie van de leverancier van meel en bloem is het druk aan het einde van het jaar. De machines draaien op volle toeren met het oog op de vele orders voor de naderende kerstperiode. De vrachtwagens rijden af en aan vanaf de fabriek om zakken met meel aan te leveren aan industriële bakkers. Alleen… wat niemand in de gaten heeft, is dat de inhoud van een aantal van deze zakken niet bruikbaar blijkt te zijn.

Verwerkingsfout

Case


De geur van vers afgebakken brood is ver te zoeken…

Armand Garabedian, Account Director Food & Feed bij Meijers: 'Deze aanvullende clausule kan heel interessant zijn voor producenten in de foodindustrie. Het is maatwerk, dus niet voor iedereen geschikt. Maar het biedt wel een fijn vangnet bij financiële schade van derden, dus wat mij betreft de overweging waard.'

  Delen:

Is dit wel verzekerd? 
Al snel neemt de producent contact op met de verzekeringsmakelaar en somt de feiten op. Het gaat om een productcontaminatie-schade, met één belangrijk detail: er is géén gevaar voor de volksgezondheid. Meijers onderzoekt twee dekkingsmogelijkheden: de productcontaminatiepolis en de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). 

Geur, Kleur en Smaakafwijking Clausule
De productcontaminatiepolis biedt ondanks de ruime dekking geen oplossing, omdat er in dit geval geen gevaar is voor de volksgezondheid. Dat is een harde voorwaarde voor deze verzekering. Is er dan dekking onder de AVB? Ja, want er staat een extra clausule in de polis. De zogenaamde Geur, Kleur en Smaakafwijking Clausule. Die bepaalt dat ook de recall-kosten van de afnemers zijn gedekt om de zakken meel uit de productielijn te halen en op te laten halen voor vernietiging. 

De inhoud van een aantal zakken blijkt niet bruikbaar te zijn

Begin december lopen de leveringen op schema. Maar al snel bellen de eerste afnemers met de fabriek. Er komt een onaangename geur uit de bigbags met meel. De alarmbellen gaan af bij de directie. Na enig onderzoek blijkt dat een stroomstoring bij de energieleverancier voor een korte onderbreking in de productie heeft geleid. Hierdoor is het verwerkingsproces blijkbaar verstoord. Het meel is hierna nietsvermoedend geleverd aan de klanten. 

Nieuwe voorraad aanleggen, besmette leveringen terughalen
Maar wat nu? De zakken meel kunnen niet meer gebruikt worden. En die liggen wel al bij meerdere afnemers. Gelukkig is het meel nog nergens gebruikt om luxe afbakbroden voor de kerst te maken. De zakken liggen nog in de magazijnen van de bakkers. Dus voor de producent tikt de tijd. Het is zaak om zo snel mogelijk alle leveranciers in kaart te brengen en te informeren over de situatie. Gelukkig beschikt de fabriek wel over voldoende voorraad en capaciteit om de afnemers te voorzien van nieuwe leveringen. De onbruikbare zakken moeten zo snel mogelijk vernietigd worden.

Op de productielocatie van de leverancier van meel en bloem is het druk aan het einde van het jaar. De machines draaien op volle toeren met het oog op de vele orders voor de naderende kerstperiode. De vrachtwagens rijden af en aan vanaf de fabriek om zakken met meel aan te leveren aan industriële bakkers. Alleen… wat niemand in de gaten heeft, is dat de inhoud van een aantal van deze zakken niet bruikbaar blijkt te zijn.

Meijers Magazines

Lees onze magazines en blijf op de hoogte van trends en achtergronden over risicomanagement en verzekeringen. Vanuit verschillende doelgroepen: transport & logistiek, woningcorporaties, food & feed en bouw & installatie. Benieuwd?
Volledig scherm