Update

  Delen:

Het noodweer van afgelopen herfst in diverse Spaanse regio’s laat zien dat klimaatschade door extreme weersomstandigheden geen uitzondering meer is. Dit soort hevige neerslag, maar ook storm en droogte, brengen nieuwe risico’s met zich mee. 

Natuurlijk staat impact op de mens bij dit soort natuurrampen voorop. Maar vanuit het perspectief van risicomanagement is het óók belangrijk om rekening te houden met de impact op de bedrijfscontinuïteit. De gevolgen kunnen groot zijn, maar worden nog regelmatig onderschat. Denk aan gemiste leveringen, schade aan opgeslagen goederen en omzetderving.

Doet u internationaal zaken en heeft u goederen opgeslagen in andere landen? De experts van het Global & Specialty team van Meijers vertellen u graag meer over de risico’s, de mogelijke gevolgen en lokale verzekeringsdekking bij klimaatschade. Neem voor meer informatie gerust contact met hen op.

Klimaatschade en internationale verzekeringsdekking
Goederenopslag bij derden: let op de risico’s

We zien het regelmatig in de praktijk gebeuren. Het ene voedselverwerkende bedrijf slaat op zijn locatie tijdelijk een partij goederen op voor het andere. Soms als spontane dienst van collega’s onder elkaar, soms als een zakelijk overeengekomen dienst tegen betaling. Niets aan de hand zou je zeggen. Maar bij schade kunnen verzekeringstechnisch de gevolgen groot zijn.  

Voedselverwerker is géén logistiek dienstverlener
Het probleem zit in de rol die het bedrijf dat de goederen opslaat vervult. Dat is namelijk volgens de verzekeringspolis een voedselverwerkend bedrijf, géén logistiek dienstverlener.

Schade voor eigen risico
Ontstaat er dus schade aan de op de tijdelijke locatie opgeslagen goederen, bijvoorbeeld door een lekkage of een muizenplaag? Dan komt de schade voor eigen risico en rekening van de eigenaar van de goederen. Deze kan de schade namelijk niet verhalen op de verzekering van het bedrijf dat de opslagmogelijkheid heeft verleend, omdat dit bedrijf in dit geval niet handelt als logistiek dienstverlener. 

Aansprakelijkheid contractueel vastleggen
Doe daarom in geval van goederenopslag bij derden nooit zomaar aannames over hoe de aansprakelijkheden zijn geregeld. Laat dat vooraf zorgvuldig checken in de verzekeringspolissen van beide partijen. Deze zullen in nagenoeg alle gevallen geen oplossing bieden. Een verzekeringspolis aanpassen is voor zo’n tijdelijke situatie veelal te omslachtig en ook niet nodig. Leg in plaats daarvan contractueel vast wie de verantwoordelijkheden en risicoaansprakelijkheden draagt. Het meest logische is uiteraard dat deze komen te liggen bij de eigenaar van de goederen. 

  Delen:

  Delen:

Sturen op data
Ook aan de consumentenzijde kunnen foodbedrijven hun voordeel doen. ‘Je kunt met behulp van AI historische gegevens, vraagpatronen en andere data combineren. Daarmee kun je nauwkeurige afzetprognoses maken en de vraag naar specifieke producten voorspellen. Om vervolgens de productie en voorraadniveaus nog beter op de vraag af te stemmen. Met AI kun je ook foodtrends en smaakvoorkeuren grondig analyseren. Uiterst handig bij de (door)ontwikkeling van producten, waarmee je nog beter aansluit bij de behoeften van consumenten. Zelfs het maken van gepersonaliseerde voeding behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld op basis van de individuele diëten, allergieën en gezondheidsdoelen van mensen.’

Vergaande cyberrisico’s
Het toenemend gebruik van AI en geautomatiseerde bedrijfsprocessen leidt tot vergaande cyberrisico’s. ‘Met als mogelijke gevolgen dat na een hack je bedrijfsvoering komt stil te liggen of cybercriminelen bedrijfs-, klant-, en consumentengegevens buitmaken’, aldus Garabedian. ‘De praktische én financiële impact - denk bijvoorbeeld aan een losgeldbetalingseis - kunnen groot zijn. De vraag is hoe je je risico’s in kaart brengt, je preventie optimaal op orde brengt én welke cyberverzekeringen je afsluit. De cyberspecialisten van Meijers helpen je er graag bij. Je kunt altijd contact opnemen voor een goed gesprek, een risico-inventarisatie en adequate verzekeringsoplossingen.’

De rol van AI wordt de komende jaren steeds belangrijker in de food- en feedsector. Armand Garabedian, Account Director Food & Feed bij Meijers, gaat in op een aantal AI-trends en wijst op de nieuwe risico’s die daarbij komen kijken. 

‘AI gaat een steeds belangrijkere rol spelen in het controleren en verhogen van de productkwaliteit en het bewaken van de voedselveiligheid’, zegt Garabedian. ‘Ook kan AI helpen bij het nauwkeuriger voorspellen van en sturen op de houdbaarheid van producten. In productieprocessen kan AI systemen en machines monitoren en onderhoudsvoorspellingen doen. Dat biedt nieuwe kansen om stilstandtijden te verkorten, afval en uitval terug te dringen en andere efficiencyslagen te maken.’

AI biedt kansen én brengt nieuwe risico’s mee

Update

Het noodweer van afgelopen herfst in diverse Spaanse regio’s laat zien dat klimaatschade door extreme weersomstandigheden geen uitzondering meer is. Dit soort hevige neerslag, maar ook storm en droogte, brengen nieuwe risico’s met zich mee. 

Natuurlijk staat impact op de mens bij dit soort natuurrampen voorop. Maar vanuit het perspectief van risicomanagement is het óók belangrijk om rekening te houden met de impact op de bedrijfscontinuïteit. De gevolgen kunnen groot zijn, maar worden nog regelmatig onderschat. Denk aan gemiste leveringen, schade aan opgeslagen goederen en omzetderving.

Doet u internationaal zaken en heeft u goederen opgeslagen in andere landen? De experts van het Global & Specialty team van Meijers vertellen u graag meer over de risico’s, de mogelijke gevolgen en lokale verzekeringsdekking bij klimaatschade. Neem voor meer informatie gerust contact met hen op.

Klimaatschade en internationale verzekeringsdekking

  Delen:

We zien het regelmatig in de praktijk gebeuren. Het ene voedselverwerkende bedrijf slaat op zijn locatie tijdelijk een partij goederen op voor het andere. Soms als spontane dienst van collega’s onder elkaar, soms als een zakelijk overeengekomen dienst tegen betaling. Niets aan de hand zou je zeggen. Maar bij schade kunnen verzekeringstechnisch de gevolgen groot zijn.  

Voedselverwerker is géén logistiek dienstverlener
Het probleem zit in de rol die het bedrijf dat de goederen opslaat vervult. Dat is namelijk volgens de verzekeringspolis een voedselverwerkend bedrijf, géén logistiek dienstverlener.

Schade voor eigen risico
Ontstaat er dus schade aan de op de tijdelijke locatie opgeslagen goederen, bijvoorbeeld door een lekkage of een muizenplaag? Dan komt de schade voor eigen risico en rekening van de eigenaar van de goederen. Deze kan de schade namelijk niet verhalen op de verzekering van het bedrijf dat de opslagmogelijkheid heeft verleend, omdat dit bedrijf in dit geval niet handelt als logistiek dienstverlener. 

Aansprakelijkheid contractueel vastleggen
Doe daarom in geval van goederenopslag bij derden nooit zomaar aannames over hoe de aansprakelijkheden zijn geregeld. Laat dat vooraf zorgvuldig checken in de verzekeringspolissen van beide partijen. Deze zullen in nagenoeg alle gevallen geen oplossing bieden. Een verzekeringspolis aanpassen is voor zo’n tijdelijke situatie veelal te omslachtig en ook niet nodig. Leg in plaats daarvan contractueel vast wie de verantwoordelijkheden en risicoaansprakelijkheden draagt. Het meest logische is uiteraard dat deze komen te liggen bij de eigenaar van de goederen. 

Goederenopslag bij derden: let op de risico’s

  Delen:

  Delen:

De rol van AI wordt de komende jaren steeds belangrijker in de food- en feedsector. Armand Garabedian, Account Director Food & Feed bij Meijers, gaat in op een aantal AI-trends en wijst op de nieuwe risico’s die daarbij komen kijken. 

‘AI gaat een steeds belangrijkere rol spelen in het controleren en verhogen van de productkwaliteit en het bewaken van de voedselveiligheid’, zegt Garabedian. ‘Ook kan AI helpen bij het nauwkeuriger voorspellen van en sturen op de houdbaarheid van producten. In productieprocessen kan AI systemen en machines monitoren en onderhoudsvoorspellingen doen. Dat biedt nieuwe kansen om stilstandtijden te verkorten, afval en uitval terug te dringen en andere efficiencyslagen te maken.’

AI biedt kansen én brengt nieuwe risico’s mee

Sturen op data
Ook aan de consumentenzijde kunnen foodbedrijven hun voordeel doen. ‘Je kunt met behulp van AI historische gegevens, vraagpatronen en andere data combineren. Daarmee kun je nauwkeurige afzetprognoses maken en de vraag naar specifieke producten voorspellen. Om vervolgens de productie en voorraadniveaus nog beter op de vraag af te stemmen. Met AI kun je ook foodtrends en smaakvoorkeuren grondig analyseren. Uiterst handig bij de (door)ontwikkeling van producten, waarmee je nog beter aansluit bij de behoeften van consumenten. Zelfs het maken van gepersonaliseerde voeding behoort tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld op basis van de individuele diëten, allergieën en gezondheidsdoelen van mensen.’

Vergaande cyberrisico’s
Het toenemend gebruik van AI en geautomatiseerde bedrijfsprocessen leidt tot vergaande cyberrisico’s. ‘Met als mogelijke gevolgen dat na een hack je bedrijfsvoering komt stil te liggen of cybercriminelen bedrijfs-, klant-, en consumentengegevens buitmaken’, aldus Garabedian. ‘De praktische én financiële impact - denk bijvoorbeeld aan een losgeldbetalingseis - kunnen groot zijn. De vraag is hoe je je risico’s in kaart brengt, je preventie optimaal op orde brengt én welke cyberverzekeringen je afsluit. De cyberspecialisten van Meijers helpen je er graag bij. Je kunt altijd contact opnemen voor een goed gesprek, een risico-inventarisatie en adequate verzekeringsoplossingen.’

Meijers Magazines

Lees onze magazines en blijf op de hoogte van trends en achtergronden over risicomanagement en verzekeringen. Vanuit verschillende doelgroepen: transport & logistiek, woningcorporaties, food & feed en bouw & installatie. Benieuwd?
Volledig scherm