Lees verder

Wat zijn de kansen, grenzen en risico’s?

Duurzame verpakkingen, hergebruik en recycling

Wetgeving

Armand Garabedian,
Account Director Food & Feed bij Meijers:

‘Goed en regelmatig contact met uw verzekeringsmakelaar is essentieel’

‘De voedingsindustrie draagt een grote verantwoordelijkheid voor kwaliteit, veiligheid en hygiëne, vooral vanwege de strikte eisen rond voedselveiligheid. De wetgeving in Nederland is streng en de handhaving eveneens. Daarom vind ik het essentieel om regelmatig met mijn klanten in gesprek te gaan. We bespreken niet alleen de laatste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, maar ook de introductie van nieuwe producten en duurzamere verpakkingsmaterialen. Deze veranderingen kunnen namelijk invloed hebben op de aansprakelijkheidsverzekering, met name op het gebied van productaansprakelijkheid. Actie is dus noodzakelijk!'

Met de nieuwe verpakkingsrichtlijn wil de EU de milieu-impact van verpakkingen in Europa verminderen en de overgang naar een circulaire economie versnellen. De hoofddoelen zijn: 

4. Meer gebruik van gerecyclede materialen: waardoor er minder primaire grondstoffen nodig zijn

3. Meer materiaalrecycling: door onder meer verpakkingen zo te ontwerpen dat ze beter recyclebaar zijn en ook eenvoudig kunnen worden ingezameld

2. Meer verpakkingshergebruik: bijvoorbeeld door het invoeren van hervulbare verpakkingssystemen voor bepaalde productcategorieën

1. Afvalvermindering: onnodige verpakking en oververpakking terugdringen waardoor er minder verpakkingsafval ontstaat 

10 gram Echte Boter
is nu verpakt in een 100% composteerbare paperwrap

Composteerbare boterverpakking
Een mooi voorbeeld is de nieuwe 10-grams verpakking van Echte Boter. Een 100% composteerbare paperwrap die tot stand kwam na een uitgebreid ontwikkel- en testproces. ‘De oorspronkelijke Echte Boter-verpakking bestond uit een drielaagse combinatie van aluminium, vetvrij papier en een lijm’, vertelt Van Egmond. ‘We hebben met de kleine 10-grams variant, die met name bestemd is voor de horeca, onderzocht of we toe konden met een verpakking die alleen uit composteerbare papier bestaat, dus zonder aluminium. Een spannend proces omdat aluminium het doorlaten van licht, en daarmee verkleuring van de boter, voorkomt. Maar deze duurzame oplossing heeft alle testen glansrijk doorstaan. Ook omdat juist deze kleine verpakkingsvariant in omdozen wordt vervoerd en in hotels, restaurants, cateringbedrijven en op cruiseschepen vóór gebruik slechts korte tijd wordt blootgesteld aan licht. De nieuwe verpakking heeft daarmee geen invloed op de productkwaliteit en de Tenminste-Houdbaar-Tot datum (THT). Het is een van onze bijdragen aan het terugdringen van de verpakkingsafvalberg.’

Risicobesef bij aanpassing van een verpakking 
De productie- en verpakkingslijn is inmiddels volledig machinaal aangepast. Per uur worden nu 65.000 pakjes boter in de nieuwe composteerbare 10-grams verpakking geproduceerd. Van Egmond heeft uiteraard ook andere duurzame verpakkingsvoorbeelden. ‘Onze kuipjes Echte Smeerkaas zijn gemaakt van PP kuipjes, plastic monomateriaal dat goed recyclebaar is. Maar er zijn ook grenzen aan de mogelijkheden van duurzaam verpakken. Omdat een verpakking uiteindelijk de bescherming is van de kwaliteit en voedselveiligheid van onze producten. Zo kunnen de plastic folieverpakkingen van onze plakken kaas niet nog dunner. Bovendien bezit plastic unieke eigenschappen om kaas te beschermen tegen bacteriën en schimmels. Daarmee verleng je de houdbaarheid en voorkom je dus onnodige voedselverspilling.’ 

Voedselverspilling tegengaan
Met het noemen van voedselverspilling raakt Van Egmond een voor Kaptein belangrijke nuance. ‘Want verpakkingsafval verminderen en verpakkingen verduurzamen zijn belangrijk. Maar de grootste dienst die we het milieu en het klimaat kunnen bewijzen is minder voedsel verspillen. Daarmee dringen we onder meer het energieverbruik in productieprocessen en tijdens transport terug. Verspilling is ook zonde van al die smakelijke producten die onze prachtige foodsector maakt. En het belangrijkste: we moeten de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden. Voedsel weggooien kunnen wij ons met z’n allen niet veroorloven. De al eerdergenoemde 10-grams verpakking van Echte Boter draagt ook daaraan bij. We leveren horecabedrijven porties op maat voor hun klanten en dringen daarmee voedselverspilling terug.’

Anne van Egmond
(commercieel directeur)

Kaptein is specialist in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas, boter, smeltkaas en poederkaas. Het familiebedrijf werd opgericht in 1936 en is bekend van producten als Echte Boter en Echte Smeerkaas. ‘We zijn nieuwsgierig en innovatief’, verklaart commercieel directeur Anne van Egmond de groei die het bedrijf in drie generaties doormaakte. ‘Productkwaliteit staat bij ons voorop. En we zijn ambitieus. Vooral als het gaat om productontwikkeling en de export naar inmiddels tachtig landen. En ook in onze productie- en snijprocessen, waar diverse lijnen vergaand zijn gerobotiseerd en AI zijn intrede doet. Diezelfde durf en dadendrang zie je terug in de ontwikkeling van onze verpakkingen. Die hebben als basisfunctie het beschermen van een product. Daarnaast willen wij in het kader van het milieu- en klimaatvraagstuk onze verpakkingen ook verduurzamen.’

Naar inhoudsopgave

De nieuwe Europese verpakkingsrichtlijn komt eraan. Ondernemers moeten dus aan de slag om de totale hoeveelheid verpakkingsmateriaal terug te dringen. Maar veel bedrijven in de food en feed sector houden er al veel langer een eigen duurzaam verpakkingsbeleid op na. Neem kaas- en boterproducent Kaptein uit Heiloo. Waar liggen de kansen, wat zijn de grenzen en met welke risico’s moet je rekeningen houden? Een gesprek daarover met commercieel directeur Anne van Egmond.

  Delen:

Duurzame verpakkingen, hergebruik en recycling

Wat zijn de kansen, grenzen en risico’s?

Wetgeving

‘Goed en regelmatig contact met uw verzekeringsmakelaar is essentieel’

‘De voedingsindustrie draagt een grote verantwoordelijkheid voor kwaliteit, veiligheid en hygiëne, vooral vanwege de strikte eisen rond voedselveiligheid. De wetgeving in Nederland is streng en de handhaving eveneens. Daarom vind ik het essentieel om regelmatig met mijn klanten in gesprek te gaan. We bespreken niet alleen de laatste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, maar ook de introductie van nieuwe producten en duurzamere verpakkingsmaterialen. Deze veranderingen kunnen namelijk invloed hebben op de aansprakelijkheidsverzekering, met name op het gebied van productaansprakelijkheid. Actie is dus noodzakelijk!'

Armand Garabedian,
Account Director Food & Feed bij Meijers:

3. Meer materiaalrecycling: door onder meer verpakkingen zo te ontwerpen dat ze beter recyclebaar zijn en ook eenvoudig kunnen worden ingezameld

2. Meer verpakkingshergebruik: bijvoorbeeld door het invoeren van hervulbare verpakkingssystemen voor bepaalde productcategorieën

Met de nieuwe verpakkingsrichtlijn wil de EU de milieu-impact van verpakkingen in Europa verminderen en de overgang naar een circulaire economie versnellen. De hoofddoelen zijn: 

1. Afvalvermindering: onnodige verpakking en oververpakking terugdringen waardoor er minder verpakkingsafval ontstaat 

Anne van Egmond
(commercieel directeur)

  Delen:

Naar inhoudsopgave

De nieuwe Europese verpak-kingsrichtlijn komt eraan. Ondernemers moeten dus aan de slag om de totale hoeveel-heid verpakkings-materiaal terug te dringen. Maar veel bedrijven in de food en feed sector houden er al veel langer een eigen duurzaam verpakkingsbeleid op na. Neem kaas- en boterproducent Kaptein uit Heiloo. Waar liggen de kansen, wat zijn de grenzen en met welke risico’s moet je rekeningen houden? Een gesprek daarover met commercieel directeur Anne van Egmond.

Composteerbare boterverpakking
Een mooi voorbeeld is de nieuwe 10-grams verpakking van Echte Boter. Een 100% composteerbare paperwrap die tot stand kwam na een uitgebreid ontwikkel- en testproces. ‘De oorspronkelijke Echte Boter-verpakking bestond uit een drielaagse combinatie van aluminium, vetvrij papier en een lijm’, vertelt Van Egmond. ‘We hebben met de kleine 10-grams variant, die met name bestemd is voor de horeca, onderzocht of we toe konden met een verpakking die alleen uit composteerbare papier bestaat, dus zonder aluminium. Een spannend proces omdat aluminium het doorlaten van licht, en daarmee verkleuring van de boter, voorkomt. Maar deze duurzame oplossing heeft alle testen glansrijk doorstaan. Ook omdat juist deze kleine verpakkingsvariant in omdozen wordt vervoerd en in hotels, restaurants, cateringbedrijven en op cruiseschepen vóór gebruik slechts korte tijd wordt blootgesteld aan licht. De nieuwe verpakking heeft daarmee geen invloed op de productkwaliteit en de Tenminste-Houdbaar-Tot datum (THT). Het is een van onze bijdragen aan het terugdringen van de verpakkingsafvalberg.’

Risicobesef bij aanpassing van een verpakking 
De productie- en verpakkingslijn is inmiddels volledig machinaal aangepast. Per uur worden nu 65.000 pakjes boter in de nieuwe composteerbare 10-grams verpakking geproduceerd. Van Egmond heeft uiteraard ook andere duurzame verpakkingsvoorbeelden. ‘Onze kuipjes Echte Smeerkaas zijn gemaakt van PP kuipjes, plastic monomateriaal dat goed recyclebaar is. Maar er zijn ook grenzen aan de mogelijkheden van duurzaam verpakken. Omdat een verpakking uiteindelijk de bescherming is van de kwaliteit en voedselveiligheid van onze producten. Zo kunnen de plastic folieverpakkingen van onze plakken kaas niet nog dunner. Bovendien bezit plastic unieke eigenschappen om kaas te beschermen tegen bacteriën en schimmels. Daarmee verleng je de houdbaarheid en voorkom je dus onnodige voedselverspilling.’ 

Voedselverspilling tegengaan
Met het noemen van voedselverspilling raakt Van Egmond een voor Kaptein belangrijke nuance. ‘Want verpakkingsafval verminderen en verpakkingen verduurzamen zijn belangrijk. Maar de grootste dienst die we het milieu en het klimaat kunnen bewijzen is minder voedsel verspillen. Daarmee dringen we onder meer het energieverbruik in productieprocessen en tijdens transport terug. Verspilling is ook zonde van al die smakelijke producten die onze prachtige foodsector maakt. En het belangrijkste: we moeten de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden. Voedsel weggooien kunnen wij ons met z’n allen niet veroorloven. De al eerdergenoemde 10-grams verpakking van Echte Boter draagt ook daaraan bij. We leveren horecabedrijven porties op maat voor hun klanten en dringen daarmee voedselverspilling terug.’

4. Meer gebruik van gerecyclede materialen: waardoor er minder primaire grondstoffen nodig zijn

10 gram Echte Boter
is nu verpakt in een 100% composteerbare paperwrap

Kaptein is specialist in het produceren, rijpen, versnijden en verpakken van kaas, boter, smeltkaas en poederkaas. Het familiebedrijf werd opgericht in 1936 en is bekend van producten als Echte Boter en Echte Smeerkaas. ‘We zijn nieuwsgierig en innovatief’, verklaart commercieel directeur Anne van Egmond de groei die het bedrijf in drie generaties doormaakte. ‘Productkwaliteit staat bij ons voorop. En we zijn ambitieus. Vooral als het gaat om productontwikkeling en de export naar inmiddels tachtig landen. En ook in onze productie- en snijprocessen, waar diverse lijnen vergaand zijn gerobotiseerd en AI zijn intrede doet. Diezelfde durf en dadendrang zie je terug in de ontwikkeling van onze verpakkingen. Die hebben als basisfunctie het beschermen van een product. Daarnaast willen wij in het kader van het milieu- en klimaatvraagstuk onze verpakkingen ook verduurzamen.’

Meijers Magazines

Lees onze magazines en blijf op de hoogte van trends en achtergronden over risicomanagement en verzekeringen. Vanuit verschillende doelgroepen: transport & logistiek, woningcorporaties, food & feed en bouw & installatie. Benieuwd?
Volledig scherm