Lees verder
Vijf vragen hierover aan IoT Evangelist Wout Bucker.
5 vragen
Delen:
Meer weten over het verkleinen en verzekeren van cyberrisico?
Naar inhoudsopgave
Wout Bucker,
IoT Evangelist bij
GEMBA Services
Wout Bucker is Technology Innovation Hunter en IoT Evangelist. Hij scout onder meer nieuwe technologie voor APG en ontwikkelt nieuwe IoT-business voor GEMBA Services. Hij spreekt op events en tijdens webinars over innovatie, technologische ontwikkelingen, organisatiecultuur/-verandering en daaraan gerelateerde onderwerpen. Daarnaast helpt hij organisaties met het ontwerp en de implementatie van een robuuste IoT-strategie. Kijk ook op gemba.nl
3
Heb je even? Door in distributiecentra apparaten, machines en productvoorraden te voorzien van sensoren, kun je er altijd eenvoudig de locatie van bepalen. Een speurtocht door je pand is dan nooit meer nodig. Sensoren in bijvoorbeeld een verpakkingsmachine kunnen geluid, beeld, trillingen of temperatuur monitoren. Waardoor je kunt voorspellen wanneer een onderdeel van zo’n machine aan vervanging toe is. Een enorme vooruitgang dus in preventief onderhoud. Op het gebied van veiligheid zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt je bedrijfspand indelen in zones. Wie mag - vanwege certificeringen, de aanwezigheid van chemische stoffen enzovoort - in welke zone wel of niet komen? Door kleding te voorzien van sensoren kun je dat eenvoudig monitoren. Zelf hebben we een persoonsbeveiligingshelm ontwikkeld, die volgestopt is met slimme technologie. Je kunt - bijvoorbeeld bij een ontruiming - direct zien wie zich waar bevindt. Je kunt er ook schadelijke stoffen mee meten of via trillingsmeting aan valmonitoring doen, om ongelukken te voorkomen. Nog een voorbeeld: met sensoren in heftrucks en andere voertuigen kun je aanrijdingen vermijden. Een voertuig stopt dan automatisch als het te dicht in de buurt komt van een ander voertuig. En wat dacht je van een slimme afvalcontainer voor bijvoorbeeld chemisch afval die altijd op een vaste plek hoort te staan? Een sensor in de grond zorgt ervoor dat direct gesignaleerd wordt als de container te ver van zijn plek verwijderd is. Je kunt containers ook uitrusten met een speciale infraroodcamera (pirol cam) voor broeidetectie. Allemaal zaken waarmee je flinke milieu- of brandschades kunt voorkomen. Ook in lucht- en zeehavens is IoT hot. Een schip is onderweg, de vrachtauto om een lading te halen is in aantocht. Via IoT kun je automatisch naar de juiste plek navigeren om de container op te pikken.
zijn er?
4
Je ziet dat steeds meer bedrijfsprocessen en systemen via internet lopen. En dat betekent een forse toename van cyberrisico’s. De nieuwe vorm van inbraak, het stelen van data en het lamleggen van processen, ligt op de loer. Cybersecurity is dus een absolute must. Dat moet je goed organiseren. Ook een goede cyberverzekering is essentieel, dus vraag advies aan je verzekeringsintermediair.
5
Je moet ervoor waken dat in jouw organisatie IoT niet van start gaat als een goedbedoelde hobby ‘omdat we er ook iets mee willen’. Of dat het het nieuwe speeltje wordt van de IT-afdeling en her en der in de organisatie losse projecten worden opgestart, die je vervolgens maar weer eens aan elkaar moet zien te knopen. Begin daarom met een heldere visie op IoT voor jouw organisatie en ontwikkel vervolgens een stevige strategie. Architectuur, de juiste standaarden en platforms zijn key. Bepaal die met je interne IT-specialisten en betrek er vanaf die allereerste fase desnoods een externe, ervaren specialist bij. Je ontdekt dan dat je het wiel vaak niet zelf hoeft uit te vinden. Je kunt veel leren en kopiëren van toepassingen uit heel andere sectoren. Kijk ook verder dan de grenzen van je eigen organisatie. Juist in je eigen keten, segment of regio kun je samen meer dan in je eentje. Sterker nog: overal komt waardevolle data beschikbaar. Als je die bijvoorbeeld in jouw supply chain ontsluit en deelt, kun je flinke voordelen behalen op het gebied van efficiency, planning en klanttevredenheid. En daarmee ben je bij het allerbelangrijkste: zorg dat als je eenmaal met IoT start dat je de waarde ervan kunt monitoren. Zodat je kunt bepalen in welke mate welke IoT-oplossing bijdraagt aan je bedrijfsresultaat, je servicelevels en de klanttevredenheid.
2
IoT biedt enorme kansen bij het monitoren van ‘dingen'. Je kunt real time inzicht krijgen in de status van bijvoorbeeld machines. Daarnaast maakt IoT ook locatiebepaling van apparaten en goederen mogelijk. Het draagt bij aan het beter kunnen voorspellen van gebeurtenissen en optimale sturing en efficiency van processen. Bovendien lopen steeds meer bedrijven, maar zeker ook partijen in de verzekeringsbranche, warm voor IoT vanwege de vele kansen op het gebied van preventie en de veiligheid van mensen en goederen. De voorbeelden van IoT-toepassingen zijn inmiddels legio. En we staan nog maar aan het begin.
1
Door de toepassing van slimme technologie, waaronder sensoren en apps, kunnen de meest uiteenlopende fysieke zaken via internet hun data delen. De mogelijkheden die dat met zich meebrengt zijn nagenoeg eindeloos.